Invitație la ediţia a XXVIII-a a Concursului memorial „Schwartz”
Stimați colegi!
Avem deosebita plăcere de a vă invita la ediția a XXVIII-a a concursului memorial „Schwartz”, concurs de fizică și chimie din calendarul competițional al Ministerului Educației Naționale și care este susținut de Inspectoratul Județean Bihor. În acest an concursul nostru a ajuns la vârsta de 27 de ani.
Memorialul „Schwartz” se va desfășura în perioada 9-11 noiembrie 2018 și se va bucura de participarea excepțională a valoroșilor oameni de știință.
Informații utile privitoare la program, subiecte, bareme de rezolvare, experimente, fotografii, extrase ale conferințelor puteți găsi pe pagina de internet a fundației: http://lady.rdsor.ro/~schwartz.
Participarea la concurs este deschisă elevilor din clasele a IX-a (noutate Schw2018), a X-a, a XI-a, a XII-a, precum şi studenţilor (indiferent de anul de studiu) foşti elevi ai dumneavoastră. Câştigătorii diferitelor probe vor primi premii modeste, iar cei cu cel mai mare punctaj din fiecare an de studiu vor beneficia de premiul dr. Máté Károly (sponsor din Elveţia) şi de cele patru premii suplimentare oferite de foştii elevi ai domnului profesor Ludovic Schwartz, generaţia 1975 (clasa XII. H).
Două premii speciale au fost oferite de domnul dr. Ferenc Krausz, Directorul Institutului de Optică Cuantică „Max Planck” din Gärching. Se vor acorda două premii în formă de excursie de studii de o săptămână la PhotonLab: https://www.munich-photonics.de/en/young-researchers/school-lab-photonlab. Se cer cunoştinţe elementare de fizică atomică şi optică cuantică. Se va comunica în limba engleză.
Înscrierea la concurs se face numai online, pe site-ul fundaţiei, unde găsiţi toate detaliile referitoare la Schw2018 şi la ediţiile mai vechi ale concursului.
Ca și în cadrul precedentelor ediții, programul concursului Schw2018 va cuprinde:
· Expoziţie de material didactic de concepţie proprie.
· Conferințe pe teme de fizică experimentală, reprezentând o ocazie de întâlnire a profesorilor experimentatori, având motoul: „Fizica predată fără experimente devine o simplă culegere de formule neinteligibile”.
Experiența organizatorică a anilor precedenți ne-a determinat să evităm prezentarea lucrărilor sub formă de competiţie. Intenţionăm ca prezentarea lucrărilor dumneavoastră să aibă loc în cadrul unei sesiuni de comunicări. La sfârşitul acesteia, cele mai interesante lucrări vor fi apreciate prin modeste cadouri oferite din partea fundaţiei. În acest sens invităm colegii experimentatori la un real schimb de experienţă pe coordonatele realizării de materiale didactice de concepţie proprie, oricare ar fi gradul de complexitate al dispozitivelor ce le veţi prezenta.
Partea a doua a Memorialului (concursul propriu-zis al elevilor şi studenţilor, precum şi celelalte activităţi), se va desfăşura asemănător ediţiilor anterioare, pe baza programului provizoriu anexat. Programul definitiv va fi publicat pe site-ul nostru până la 29 octombrie 2018.
Cazarea participanţilor şi însoţitorilor va fi asigurată gratuit la internate şcolare. Cei care sosesc mai devreme îşi vor asigura singuri cazarea. Dacă solicitaţi, putem rezerva camere la hotel (contra cost). Hrana se asigură gratuit pentru participanţi şi însoţitori.
Înscrierea în concurs a participanţilor şi a profesorilor însoţitori se face începând cu 17 septembrie 2018, iar în data de 21 octombrie 2018 orele 23:59:59, se închide sesiunea de înscrieri pe pagina de Internet. Cei înscrişi, în cel mult 48 de ore vor primi un răspuns pe adresa lor e-mail personală conţinând acceptarea sau respingerea înscrierii şi un cod de participare cu care vor fi identificaţi pe toată durata concursului.
Ne vom simți onorați de prezența dumneavoastră.
Oradea, la 10 septembrie 2018
Preşedintele fundaţiei,
dr. BARTOS-ELEKES István