Liceul „ADY Endre” din Oradea
Istoria mai veche de 200 de ani a şcolii noastre a început în 1772 când canonicul SZENCZI ISTVAN a invitat la Oradea călugăriţe ursuline din oraşul Kassa pentru ca acesta să-şi asume nobila misiune de şcolarizare a femeilor. Renumitul ordin educaţional al ursulinelor a iniţiat începând din anul 1856 formarea învăţătoarelor pe lângă Institutul de Fete. Începând cu sfârşitul secolului XIX. şcoala noastră a funcţionat sub numele de Şcoală Publică pentru Fete.
Dezvoltarea înfloritoare a şcolii a fost întreruptă de evenimentele primului Război Mondial, când, în 1920, însăşi existenţa ei a fost pusă sub semnul întrebării.
Liceul de Fete şi-a deschis porţile după cea de a doua conflagraţie mondială. În cei peste 150 de ani de funcţionare sub egida Bisericii Catolice, instituţia noastră de învăţământ a dat acestor meleaguri numeroase cadre didactice entuziaste şi devotate.
După 1944, în ciuda naţionalizării şi a dictaturii de factură ateistă care a urmat-o, spiritul instituţiei s-a păstrat, pedagogii au continuat să crească generaţii de tineri în spiritul respectului şi a răspunderii faţă de valorile umane.
După schimbările din 1989, în luna ianuarie a anului 1990 şcoala noastră şi-a luat numele de Liceul Teoretic „ADY Endre”.
Noua epocă are şi ea cerinţele ei, numai prin responsabilitate şi răspundere putem merge mai departe, numai aşa poate deveni trecutul valoros calea spre un viitor plin de speranţe. Entuziasmaţi de perspectivele deschise de schimbările din decembrie 1989, un grup de profesori a pus bazele fundaţiei „Alma Mater”. Acesta şi-a fixat ca obiectiv dezvoltarea resurselor umane, intelectuale şi materiale ale şcolii; înzestrarea laboratoarelor, îmbogăţirea bibliotecii iar pe lângă acestea, nu în ultimul rând, sprijinirea elevilor merituoşi, stimularea organizării de concursuri şcolare pe discipline.
După cinci întâlniri ale foştilor elevi ai şcolii care s-au bucurat de un succes deosebit, în anul 2017 s-a sărbătorit aniversarea a 245 de ani de existenţă ai instituţiei noastre şcolare cu ocazia căreia a avut loc cea de a şasea întâlnire mondială a foştilor elevi. Cu această ocazie foştii şi actualii profesori şi elevi şi-au dat întâlnire pentru a rememora trecutul şi a stabili jaloanele dezvoltării viitoare ale instituţiei noastre de învăţământ.