Ady logo
AdyEndre Líceum Nagyvárad

Ady logo Visszhangok az ODIF-ról


2013. május 03. - 2013. május 05.

Május 3-5. között Nagyváradon az Ady Endre Elméleti Líceumban „tízcsillagos” (az egyik krasznai résztvevő értékelése) rendezvényre került sor: az Országos Diákszínjátszó Fesztivál több mint 10 év után újra „hazaérkezett” a Partiumba. A 18. ODIF remekült sikerült, a Körös-parti város, illetve a gimnázium díszterme nagyszerű színhelynek bizonyult a résztvevők visszajelzései alapján.
Az Ady Endre Líceum magyartanárai, akik a rendezvény szervezői voltak, a fesztivál kiértékelésekor örömmel állapították meg, hogy a fesztivál minden szempontból sikeresnek mondható. Ebben több tényező is fontos szerepet játszott: a magas színvonalat képviselő szakmai zsűri (Dimény Levente, Gáspárik Attila, Holczman Ilona, Nagy András László, Szőke Kavinszki András), akik anyagi áldozatot is hoztak azért, hogy a fesztiválon ígéretükhöz híven részt vehessenek. Nagyon hálásak vagyunk építő, támogató, kreatív jelenlétükért. Az előadások színvonalához méltó, profi technikai feltételeket a Szigligeti Színház támogatása biztosította. „Úgy éreztük – fogalmazott Ozsváth Ilona, a Tinikomédiások vezető tanára –, hogy egy színházi szentélybe lépünk, a díszteremben minden adva volt: felszerelés, kedvesség, odafigyelés a másikra, lelkes, biztató taps.” A vendégül látott mintegy 200 ember számára méltó szállást tudtunk biztosítani, amiben az iskola saját internátusa mellett több váradi intézmény (Arany János Kollégium, Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, Júlia Gyermekotthon) is támogatást nyújtott. Nagy segítségünkre voltak azok az adys diákok, akik a csapatok vendégül látásával, szervezői munkákkal (kellékek, recepció, idegenvezetés, alternatív programok) voltak megbízva. A jó szervezés a pontosságban is tetten érhető volt. A nehézségek ellenére három napon keresztül sikerült tartani az előzetes programot.
A fesztivált követően a résztvevőktől kapott visszajelzések is pozitívak voltak. „A rendezvény színvonalas volt, a csapatok és előadások olyan hangulatot teremtettek, ami egy igazi versenyhez illik”, mondta egy résztvevő diák. „Az ODIF számomra különleges kihívás volt”, tette hozzá egy társa. „Odifság van” – sommázta véleményét tömören a nagyváradi Létra csapat egyik színjátszója.
Többek kérdezték, miért nem rangsorolt a zsűri az idén. A szervezők saját tapasztalataik alapján döntöttek úgy, hogy a találkozó fesztivál jellegét hangsúlyozzák azzal, hogy a nagyon színvonalas mezőnyt nem versenyeztetik, hanem a különféle legjobb teljesítményeket díjazzák. Ezzel a szakmai zsűri is egyetértett. Mint ahogy Gáspárik Attila fogalmazott, a körtét, az almát és a ribizlit nem lehet összehasonlítani egymással. A programban ugyanis szerepelt musical, abszurd dráma, szerkesztett játék, komédia, kantáta, szocdráma, sulidráma stb. Noha nem rangsorolták külön az előadásokat, de a különböző díjak összesítéséből kiderülhetett, hogy mely társulatok mely előadásai nyerték el leginkább a zsűri, valamint a különdíjakat felajánlók tetszését.
A szervezők ismételten köszönetet mondanak támogatóiknak, akik nélkül nem jöhetett volna létre a rendezvény: Balassi Intézet, Nagyváradi Szigligeti Ede Színház, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség által alapított Communitas Alapítvány, valamint az Ady Endre Elméleti Líceum szülői közössége, diákjai és személyzete. Támogatóink voltak még a Várad Kulturális Folyóirat, Hobby Libri, Tehnoprint, Elit Music, Bede Pékség, Dolce Vita.

Adys bemondók: Duna Orsolya és Moldován JózsefFantázia: Hol a Bódog?Fantázia: KómaFantázia: KómaGrimaszGrimaszGrimaszGrimaszFantázia: Hol a Bódog?DíjkiosztásDíjkiosztásAdys segítőkBemugriBemugriBemugriBerekenyeBerekenyeBerekenyeDíjkiosztásLétraLétraLétraLétraLétraLétraLétraLétraLétraGrimaszGrimaszGrimaszLétraKőrösi Csoma Sándor DiákszínpadKőrösi Csoma Sándor DiákszínpadKőrösi Csoma Sándor DiákszínpadLétraLétraLétraLétraLétraLétraLétraLétraLétraLétraTinikomédiásokTinikomédiásokTinikomédiásokTinikomédiásokTinikomédiásokTinikomédiásokTinikomédiásokTáncházSzínházlátogatásMacskakőMacskakőMacskakőMacskakőLétraVitéz lelkek: A fátyol titkaiVitéz lelkek: A fátyol titkaiVitéz lelkek: A fátyol titkaiTinikomédiásokTinikomédiásokVitéz lelkek: A fátyol titkaiVitéz lelkek: A fátyol titkaiVitéz lelkek: A fátyol titkaiVitéz lelkek: A zene hangjaiVitéz lelkek: A zene hangjaiFantázia: Hol a Bódog?
 
(c) 2024 Ady Endre Líceum Nagyvárad

Valid XHTML 1.0 Transitional