Ady logo
AdyEndre Líceum Nagyvárad

Ady logo CSEREDIÁK KAPCSOLAT 2013.


2013. február 24.

CSEREDIÁK KAPCSOLAT 2013.CSEREDIÁK KAPCSOLAT 2013.
Immár hagyomány, hogy februárban az Ady Endre Elméleti Líceumba látogatnak a holland-romániai magyar cserediák-akció holland résztvevői. Az idén a hónap első napján érkezett, és rá egy hétre, 8-án utazott vissza a 15 diákból és 2 tanárból álló csoport.

A vendégeket meleg fogadtatásban részesítették az iskola tanulói, a hosszú út után szép táblarajzzal, sütivel és üdítővel kedveskedtek nekik, de leginkább az őszinte izgalommal, amivel a hideg ellenére már az iskolaudvaron köszöntötték őket.



CSEREDIÁK KAPCSOLAT 2013.



A kísérőtanárok által mondott köszöntőbeszédek után a házigazdák hazavitték a holland vendégeiket, hogy azok személyesen is megismerhessék a fogadó családok tagjait, és együtt kellőképpen felkészülhessenek a másnap kezdődő programsorozatra, melynek egyik színhelye az Ady Endre Líceum nyelvlabora volt.


CSEREDIÁK KAPCSOLAT 2013.


Mivel a projekt célja egymás kultúrájának a megismerése, számos olyan tevékenység zajlott, ami ezt elősegítette: a városnéző kvíz, az Aranyoson lezajlott magyar, illetve holland est, melyeknek során hagyományos ételeket kóstolhattak, valamint egymás népi játékaiból és énekeiből tanulhattak meg néhányat a jelenlévő diákok és tanárok.


CSEREDIÁK KAPCSOLAT 2013.

CSEREDIÁK KAPCSOLAT 2013.


Nagy népszerűségnek örvendett a vendégek körében a Csillagocska Néptáncegyüttes zenekara által biztosított népzene és a Konrád Tamás és Molnár Krisztina által vezetett táncház,


CSEREDIÁK KAPCSOLAT 2013.

CSEREDIÁK KAPCSOLAT 2013.


és végül, de nem utolsó sorban maguk a csoportmunkában elkészített projektek, melyeket közösen állított össze hat-hat (3 holland + 3 adys) diák.


Az idei projektek a következő témák köré csoportosultak:

1) Mit gondolnak a hollandok Romániáról, és mit gondolnak a romániai emberek Hollandiáról?

2) Családi élet nálunk és Hollandiában

3) Holland és helybeli ínyenc falatok

4) Holland és helyi építészet

5) Szórakozás és szabadidős programok itt és Hollandiában



A projektmunka során a fiatalok fotókat és interjúkat készítettek az adott témákról, majd február 7-én délelőtt prezentációkat áll ítottak össze belőlük.


CSEREDIÁK KAPCSOLAT 2013.




A 2-es számú infólaborban tartott bemutatáskor a zsűri pontozta az elkészített filmek minőségét, magát a prezentációt, az összegyűjtött anyag feldolgozását, és a munka során szerzett tapasztalatok, következtetések megfogalmazását, azt, ahogyan a diákok angol nyelven előadták a választott témát.


CSEREDIÁK KAPCSOLAT 2013.


Ez volt az a verseny, ahol nem voltak vesztesek, mindenkit győztesnek nyilváníthattunk, mert mindenki tudásra és tapasztalatra tett szert a két kultúrát illetően, de legfőképpen a toleranciáról, a kulturális különbségek elfogadásáról és a barátságról szerzett életre szóló ismereteket.

A búcsúbuli képe már teljesen különbözött az első este látványától, itt már mindenki mindenkit ismert, nem volt szükség a melegítők hátára írt nevekre.


CSEREDIÁK KAPCSOLAT 2013.

CSEREDIÁK KAPCSOLAT 2013.


A másnap reggeli búcsúzkodáskor a vendég tanárnők kifejezték abbéli reményüket, hogy jövőre újra itt lehetnek majd egy új csapattal. De addig sem szakadnak el teljesen a Adytól, hisz áprilisban szeretettel várják a vendégfogadókból vendégekké váló diákjainkat és az őket irányító tanárokat Hollandiában.


 
(c) 2024 Ady Endre Líceum Nagyvárad

Valid XHTML 1.0 Transitional