Ady logo
AdyEndre Líceum Nagyvárad

Ady logo A Magyar Tudomány Ünnepe az Adyban


2015. november 04.

Az Ady Endre Elméleti Líceumban hagyománynak számít, hogy november 3-án, a Magyar Tudomány Napján, a diákok tudományos dolgozatokat mutatnak be iskolatársaiknak, így emlékezve meg e jeles napról.
Az idei diákkonferenciát Vad Márta igazgatónő nyitotta meg az iskola könyvtárában. Beszédében örömtelinek nevezte, hogy az iskola falai között számos diák foglalkozik kutatással, így válhatott hagyománnyá ez a novemberi diákkonferencia.
Az igazgatónő szavai után Nyéki Petra és Pusztai Tímea 9. A osztályos tanulók arról beszéltek az egybegyűlteknek, hogy 1825-ben ezen a napon gróf Széchenyi István felajánlotta birtokainak egyévi jövedelmét, 60 ezer forintot a Magyar Tudós Társaság (a mai Tudományos Akadémia) megalapítására. Ezen esemény emlékére 2003-ban nyilvánították november 3-át a Magyar Tudomány Napjává.
A rövid történeti áttekintés után Ambrus Attila földrajztanár felkérte a diákokat a dolgozatok bemutatására. Az Ambrus Attila és Puskás Ágnes tanárokból álló zsűri a dolgozatok értékelése során hangsúlyt fektetett a saját eredményekre, az egyéni munkára, a bemutatás módjára és a vitakészségre.
Az idei tanévben az első helyet egy végzősökből álló szerzőhármas szerezte meg: Mărcuţiu-Rácz Dóra, Oláh Márta, Tóth Emerencia, akik alapos kutatómunka eredményeként az Ady Endre Elméleti Líceum történetét tárták elénk. Ugyancsak sikeresnek bizonyultak Pap Alma (11.A) és Laczikó Anita (9.B) dolgozatai is, akik a második illetve harmadik helyet szerezték meg. A díjazottak témavezetői Fleisz Judit, Apáti Tímea és Takács Péter tanárok voltak.
A könyvtárban tartott minikonferencia mellett az iskola diákjai gondoskodtak arról, hogy az egész hét a magyar tudomány ünnepének szellemében teljen, hiszen a lépcsőfokokra ragasztott magyar származású tudósok és Nobel-díjasok nevei különleges hangulatot teremtettek, és bárki rótta is a lépcsőket, éreznie kellett a tiszteletet a tudomány és e kiemelkedő személyiségek iránt. Az iskola folyosóin továbbhaladva a magyar tudomány legnagyobb személyiségeit és ezek munkásságát bemutató plakátkiállítás is megtekinthető, melyet Takács Tünde, Czirják Enikő és Fazekas Gábor tanárok irányításával az iskola diákjai állítottak össze.


Puskás Ágnes
tanár

A Magyar Tudomány Ünnepe az Adyban
A Magyar Tudomány Ünnepe az Adyban
A Magyar Tudomány Ünnepe az Adyban
A Magyar Tudomány Ünnepe az Adyban
A Magyar Tudomány Ünnepe az Adyban
A Magyar Tudomány Ünnepe az Adyban
A Magyar Tudomány Ünnepe az Adyban
A Magyar Tudomány Ünnepe az Adyban

 
(c) 2024 Ady Endre Líceum Nagyvárad

Valid XHTML 1.0 Transitional