Ady logo
AdyEndre Líceum Nagyvárad

Ady logo Ecotic-versenyben az Ady Líceum


2016. április 07.

Több romániai oktatási intézmény is részt vesz abban a különleges szelektív hulladékgyűjtési versenyben, melynek jelen szakaszában elektronikai hulladékok begyűjtését célozzuk meg. Iskolánk természetesen azonnal bekapcsolódott ebbe a programba Ambrus L. Attila földrajztanár felügyelete mellett.
Az országos verseny május végéig tart. Az az iskola nyer, amelyik a legnagyobb mennyiségű elektronikai hulladékot adja le. A verseny kitétele még, hogy a résztvevő diákok valamilyen zöld tevékenységeken is aktív szerepet vállaljanak. Diákjaink pár nap leforgása alatt környezetvédelmi előadásokat, bemutatókat hallgathattak meg arról, miért fontos körültekintően eljárni a hulladékokkal, különösen az elektronikai hulladékok esetében, miért tilos eldobni a régi tévét, képernyőket, egyebeket. A legtöbb ilyen jellegű hulladék káros anyagokat tartalmaz – például a régi típusú monitorok ólmot, az LCD–készülékek, táblagépek, plazmatévék pedig higanyt, olykor akkora mennyiségben, hogy ha a levegőbe kerül, komolyabb mérgezést is okozhat. A régi hűtőszekrényből mérgező freon szabadulhat a levegőbe, károsítva ezzel bolygónk ózonrétegét. A műanyag pedig csak évszázadok múltán bomlik le, viszont ha a papírhulladékhoz hasonlóan újrahasznosítják, kevésbé szennyezi a környezetet. A környezeti egyensúly megóvásán felül ezeknek anyagi-gazdasági haszna is van.
A 6-8.-osok az iskola udvarának egyik szegletében gyors hulladékgyűjtést is végeztek, nagytakarítottak, majd gumiabroncsokat festettek be vidám színekkel, amelyeket kesőbb földdel töltöttek fel és virágokkal ültették be, ezzel is otthonossabbá téve a rajzterem melletti kis udvarrészt. Czirják Enikő rajztanárnő ötletei sokat segítettek az izgalmas tevékenységben. Az 5. osztályos diákok madárházakat és etetőket készítettek, amelyet ugyancsak kihelyeztek az iskola udvarán található kis fákra, valamint a különböző, hulladékból és eldobandó anyagokból készült tárgyakat a rajzteremben állították ki.
Ez úton szeretnénk megkérni kedves olvasóinkat, hogy amennyiben van otthon bármilyen papír, műanyag, esetleg lakossági elektromos és elektronikai hulladék (mosógép, hűtőszekrény, ventilátor, mosogatógép, porszívó, gyorsforraló, konyhai robotgép, kávéfőző, számítógép, nyomtató, telefonkészülék, fax, mobiltelefon, rádió, TV, hifi torony, DVD-lejátszó, házimozi, elem, akku, izzó stb.), hozzák be az iskolába, ezzel is támogatva iskolánkat az eredményes versenyzésben.
Ecotic-versenyben az Ady líceum
Ecotic-versenyben az Ady líceum
Ecotic-versenyben az Ady líceum
Ecotic-versenyben az Ady líceum
Ecotic-versenyben az Ady líceum
Ecotic-versenyben az Ady líceum
Ecotic-versenyben az Ady líceum
Ecotic-versenyben az Ady líceum

 
(c) 2024 Ady Endre Líceum Nagyvárad

Valid XHTML 1.0 Transitional