Ady logo
AdyEndre Líceum Nagyvárad

Ady logo Az Adytól az Oscar-díjig


2016. március 29.

A nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum fennállása óta számos olyan diákot nevelt, aki az életbe kilépve maradandót alkotott, illetve nemzetközi szakmai megbecsülésnek örvend. A 245 éves múltra visszatekintő tanintézmény volt diákjai közül legutóbb a váradi születésű és jelenleg Budapesten élő Székely Tamásra figyelhetett fel a világ, aki tagja volt a Saul fia című magyar film többszörösen kitüntetett hangvágói stábjának. Pénteken vele beszélgetett indíttatásáról, munkájáról és az Oscar-díjig vezető útról az Ady-líceum dísztermében Nagy Orsolya nagyváradi újságíró, aki maga is adys diák volt.

Az Adytól az Oscar-díjig

Mint Székely Tamás rámutatott, olyannyira mély gyökerek fűzik Várad legpatinásabb magyar tanintézményéhez, hogy a közönség soraiban köszönthette még egykori óvónőjét is. Ott járt ugyanis óvodába, elemibe, gimnáziumba és ott is érettségizett le. Tagja volt a diákszervezetnek és a Zabhegyezők csoportjának. Már diákként szeretett zenével foglalkozni és barátaival falunapokon hangosítást is vállalt. Az ott szerzett tapasztalatait később a Műszaki Főiskola Villamosmérnöki karának elvégzése után egy budapesti hangstúdiónál kamatoztatta.

Az érdekfeszítő pódiumbeszélgetés keretében Székely Tamás mesélt legutóbbi projektjeiről (dolgozott többek közt Jeremy Ironssal és Ridley Scottal), ismertette a hangutómunka mibenlétét és bemutatta az általa használt hangvágó szoftvert is. „A hangvágó munka mostoha dolog, mert olyan, hogyha jól csinálja az ember, akkor senki sem veszi észre, mert természetesnek hat, viszont ha valamit elront, akkor nagyon nagy gáz van” – fogalmazott. A pódiumbeszélgetés néhány tucatnyi fős közönsége a helyszínen fültanuja is lehetett a hangutómunka fontosságának, miután Székely Tamás bemutatott egy filmjelentetet előbb eredeti hanggal, majd ugyanazt a jelenetet lejátszotta az utómunka során hozzáadott hangsávokkal is.

„Eleve tudtuk, hogy a Saul fia nagyon jó film, mert már az eredeti, helyszínen felvett hanggal is döbbenetes hatást keltett. De hogy ekkora pályát fog befutni, azt nem gondolta senki. Még a rendező sem” – vallotta a váradi születésű hangvágó. Mint hozzátette, a Golden Globe elnyerése után azért már számított az Oscarra a stáb, számára viszont személyesen az amerikai hangvágók szövetsége által odaítélt szakmai díj, az ún. Golden Reel Award elnyerése jelentette a legnagyobb szakmai elismerést.

Karrierjével kapcsolatban Székely Tamás elmondta: szerencsésnek érzi magát, amiért már nagyon fiatalon kitalálta, hogy mivel szeretne foglalkozni az életben. A fiatal hangvágó a közönség soraiban ülő jelenlegi adys diákoknak is azt tanácsolta, hogy mihamarabb gondolkodjanak el azon, amivel foglalkozni szeretnének, s ha az megvan, sose adják föl elhatározásukat, mert amit szeretnek, azt képesek lesznek nagyon jól csinálni, és előbb utóbb megkapják az érte járó elismerést.
 
(c) 2024 Ady Endre Líceum Nagyvárad

Valid XHTML 1.0 Transitional