Ady logo
AdyEndre Líceum Nagyvárad

Ady logo Papírgyűjtés – avagy nem babra hanem kilóra ment a játék!


2016. április 22.

A Föld Napján, április 22-én, került sor a Bihar megyei Tanfelügyelőség, Nagyvárad Polgármesteri Hivatala, a Környezetvédelmi Hivatal, a Környezetvédelmi Felügyelet és az Eco Bihor vállalat által szervezett papírgyűjtési verseny eredményhirdetésére.
A negyedik alkalommal meghirdetett gyűjtési akció február 8. - április 8. között zajlott, célja pedig a gyermekek környezettudatos nevelésének szorgalmazása és a papírhulladékok megfelelő összegyűjtése volt.
Az ünnepélyes eredményhirdetésre a nagyváradi Polgármesteri Hivatal nagytermében került sor, ahol az iskolák és óvodák képviselői egy vetített prezentációt is megtekintettek, mely nemcsak a szelektív hulladékgyűjtésre igyekezett felszólítani és nevelni a fiatal generációt, de egyben bemutatta, miként kerülnek feldolgozásra és újrahasznosításra a számunkra látszólag haszontalan anyagok. Ezután Pásztai Zoltán, az Eco Bihor ügyvezető igazgatója, ismertette a versenyben résztvevők eredményeit. A megmérettetésen összesen negyven tanintézmény tanárai és diákjai vettek részt, idén először nem csak Nagyváradról, hanem az egész megyéből.
Az iskolák és óvodák sorrendbe állításakor nem csak az összegyűlt papírmennyiséget, hanem az intézménybe járó gyerekek létszámát is figyelembe vették. Így a végső sorrend az egy főre eső leadott papírmennyiség alapján alakult ki. A kampány során összegyűlt 67 tonnányi újrahasznosítható papírhulladék csaknem egyharmadát, mintegy 20 tonnát, az Ady Endre Elméleti Líceum diákjai, ezek szülei és az itt tanító tanárok adták le az Eco Bihor hulladékválogatójában, kiérdemelve ezzel az első helyezést. Második helyen az érkörtvélyesi Dr. Balási József Általános Iskola végzett, míg a harmadik legsikeresebb tanintézménynek a Szacsvay Imre Általános Iskola bizonyult. A leadott papírhulladékot az Eco Bihor által működtetett biharpüspöki hulladékválogatóban mérték le, csoportosították és újrahasznosításra küldték.
Egy tonna papír újrahasznosításával 31 fa kivágása kerülhető el és az újrahasznosított papír a hagyományos papírhoz képest 65%-os energia megtakarítást eredményez, 35%-kal csökkenti a vízszennyezést és 74%-kal a levegőszennyezést.
A legeredményesebb iskolák az emléklapok mellé egy csekélyebb pénzjutalomban is részesültek, illetve szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas konténerekkel is felszerelik majd őket.
Az Ady Líceumban zajló papírgyűjtési akciót Puskás Ágnes, Takács Péter és Ambrus L. Attila tanárok koordonálták, akik a hulladékok szelektív gyűjtését kiemelt feladatnak tekintik és hangsúlyt fektetnek a diákok környezettudatos magatartásának kialakítására. Éppen ezért az intézmény keretein belül a papírgyűjtés mellett elektronikai hulladékok és használt háztartási olaj begyűjtését is megcéloztuk. Ezúton szeretnénk megkérni kedves olvasóinkat, hogy amennyiben van otthon használt olaj, lakossági elektromos és elektronikai hulladék (mosógép, hűtőszekrény, ventillátor, mosogatógép, porszívó, gyorsforraló, konyhai robotgép, kávéfőző, számítógép, nyomtató, telefonkészülék, fax, mobiltelefon, rádió, TV, hifi torony, DVD-lejátszó, házimozi, elem, akku, izzó stb.) hozzák be az iskolába.
A többféle hulladékgyűjtés mellett az Ady Endre Líceum diákjai plakátokat is kiállítottak a Föld Napja alkalmából, környezetünk védelmére szólítva fel bennünket e világnap egyik jelmondatával: Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

Puskás Ágnes

Papírgyűjtés
Papírgyűjtés
Papírgyűjtés
Papírgyűjtés
Papírgyűjtés
Papírgyűjtés
Papírgyűjtés

 
(c) 2024 Ady Endre Líceum Nagyvárad

Valid XHTML 1.0 Transitional