Ady logo
AdyEndre Líceum Nagyvárad

Ady logo Vezetőképző


2016. április 15. - 2016. április 17.

Április 15-17. között líceumunk két XI.-es diákja (Dézsi Krisztina és Németi Roland XI.B) Takács Péter tanár úr kíséretében, a Rákóczi Szövetség vezetőképzőjén vett részt Debrecenben. A központi téma az“Érték és ifjúság” címet viselte, az alkalomra pedig Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, Partiumból és az anyaországból érkeztek. A két nap alatt - a változatos programnak is köszönhetően - rengeteg élménnyel és információval lettek gazdagabbak a résztvevők. Aznap volt a bemutatkozó, majd Kassai Lajos világhírű hagyományőrző életét bemutató “Lovasíjász” című film megnézése, majd másnap reggel városnézés következett, melynek során megnéztük a híres Református Kollégiumot és annak könyvtárát, majd a csodálatos Déri Múzeumot, ahol a Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájának két festményét is láthattuk. Ezt követően egy helytörténeti és egy régészeti kiállítást, végezetül pedig az impozáns Nagytemplomot tekintettük meg, majd annak teraszán gyönyörködhettünk a csodás kilátásban.
A felszólalások, előadások során először Dr. Halzl József, a Szövetség elnöke beszélt a kezdetekről, s a működő szerteágazó programokról, majd dr. Kisida Elek orvosprofesszor beszélt életéről, munkájáról, személyes hitvallásáról (“A stílus maga az ember”, “Annál teljesebb az ember, minél jobban szétosztja magát“,“ Úgy kell élni, hogy ne legyen kétség felőlünk”). Ezt követően Takaró Mihály irodalomtörténész a kultúra megtartó erejéről beszélt fiatalos, meggyőző stílusban, s tette fel a kérdést: “ Gyarapodó nemzet akarunk lenni, vagy csak megmaradni akarunk?”, “Harry Potteren, Dagobert bácsin, vagy Benedek Elek meséin neveljük gyermekeinket?”, és jött is a válasz: “Ha csak megmaradni akarunk, akkor kipusztulunk”, “szembenézni önmagammal őszintén az igazi előrelépés, a jövő”.
Este a Nagytemplomban megrendezett orgonakoncertet hallgathattuk meg, ahol a Liszt-díjas Berkesi Sándor karnagy vezetésével a Magyar Örökség-díjas Kollégiumi Kántus is szolgált. Míg a pedagógusok egy kötetlenebb beszélgetést folytattak a további tervekről, pályázati lehetőségekről, addig a diákok vidám táncházi alkalmon vehettek részt. Vasárnap reggel a kiértékelő beszélgetést követően a csoport tagjai istentiszteleten vettek részt, majd néhány fénykép elkészítése után búcsút vettünk egymástól. Köszönet újra a Rákóczi Szövetségnek mindenért!
Vezetőképző
Vezetőképző
Vezetőképző
Vezetőképző
Vezetőképző
Vezetőképző

 
(c) 2024 Ady Endre Líceum Nagyvárad

Valid XHTML 1.0 Transitional