Ady logo
AdyEndre Líceum Nagyvárad

Ady logo Az adysok a legjobb robotépítők


2016. június 13.

Első helyezést ért el az Ady Endre Középiskola csapata a World Robot Olympiad nemzetközi robotverseny országos fordulóján. A nemzetközi döntő Indiában lesz.

Az elmúlt években második helyezéseket értek el, a robotok építésében szerzett többéves tapasztalatot viszont ezúttal maximálisan gyümölcsöztették: első helyen végzett a nagyváradi Ady Endre Líceum háromfős csapata a WRO országos, magyarországi fordulóján. A Tatabányán zajló versenyen két kategóriában negyvenhat csapat mérkőzött meg, ezen belül a 15-19 évesek kategóriájában harminckét csapat mérte össze tudását. Az idei verseny feladatát januárban tették közzé - ezúttal olyan robotot kellett építeni, mely a szelektív szemétgyűjtést mintázó feladatban jeleskedik az erre a célra kialakított pályán.

Hibátlanul

Több héten át zajlott a munka a robotszakkörön, míg sikerült létrehozni a robotot, mely a legjobbnak bizonyult a verseny során. Megtudtuk: míg a többi csapat által létrehozott robotok meg-meg akadtak a pályán, a váradiak által épített készülék nagyon jól teljesítette feladatát, azaz a megfelelő színű legókat az adott színű területekre szállította, majd hibátlanul elérte a pályának azt a pontját, ahol meg kellett állnia. Az Ady Endre Középiskola X. D, matematika-informatika osztályának három tanulója - Kozma Tamás, Kristófi János Mihály és Papp Gergő - egy- egy táblagépet kapott, de ami ennél is fontosabb, s ezzel felkészítőjük, Kotró László Lehel informatikatanár, a robot szakkör vezetője is egyetért, az, hogy novemberben képviselhetik iskolájukat az Indiában megszervezendő nemzetközi versenyen.

Támogatókat keresnek

Vad Márta, az Ady Endre Középiskola igazgatója hozzátette: ehhez viszont támogatókra lenne szükségük, mert az út nagyon költséges. Bízik benne, hogy sikerül összegyűjteni a pénzt, akik hozzá szeretnének járulni az út és az ott tartózkodás költségeihez, az iskola igazgatóságánál jelentkezhetnek. „Reméljük, e győzelem nyomán sok kilencedikes választja majd ezt az iskolát, hiszen a tanár úr mellett sok mindent lehet tanulni" - jegyezte meg az igazgatónő. Az Újdelhiben megszervezendő döntő azért is izgalmasnak ígérkezik, mert általában a szervezők a helyszínen változtatnak a feladaton, hogy a résztvevők bebizonyítsák valóban ők hozták létre a robotokat. Kérdésünkre, hogy mi az, ami igazán vonzóvá teszi ezt a foglalkozást, az egyik diák elmondta: túl a részletek kidolgozásán, a program megírásán, a robot megépítésén, az egészben a jó hangulatú csapatmunka a legjobb.


Az Adysok a legjobb robotépítők
Az Adysok a legjobb robotépítők

NEUMANN ANDREA
 
(c) 2024 Ady Endre Líceum Nagyvárad

Valid XHTML 1.0 Transitional