Ady logo
AdyEndre Líceum Nagyvárad

Ady logo Gőzerővel indult be az új tanév a 235 éves alma materben


2007. október 15.

A szept 17-i ünnepélyes tanévnyitót követően teljes erőbedobással indult meg a tanári - tanulói munka az iskolában. Ez annak is betudható, hogy az iskola CONEXIUNI – KAPCSOLÓDÁSOK nevű projektje elnyerte a Grant 2007 Iskolafejlesztési Program 450.000.000 régi lej értékű pályázatát. http://www.ady-conexiuni.ro
A projekt mottója: „Az iskola, a család, a helyi közösség együtt alakítja ki az európai polgárok új generációját”. Ennek szellemében legfontosabb célkitűzése a jövő európai polgárainak nevelése és az iskola és a helyi közösség kapcsolatának erősítése. A projekt keretében a diákok augusztusban Aranyoson, az iskola vendégházában természet-és társadalomtudományi táborokban vettek részt, s ezek során nem csak aktívan kikapcsolódtak, de betekintést is nyertek a környezetvédelem és az emberi jogok kérdéskörébe, illetve a diákönkormányzás lehetőségeivel is megismerkedtek.
Ennek gyakorlati megvalósítására került sor az iskola diákparlamentjének megválasztásakor, amelynek első szakasza már a szeptember 16-22 között lezajló Mobilitás Hetének keretében történt. A Diákok Parlamentjének megalakítása és működése arra ösztönzi az Ady mindenkori diákjait, hogy aktívan alakítsák az iskola életét, hogy legyen véleményük, tudják elképzeléseiket megfelelő módon előadni, megindokolni és megvédeni, illetve tudjanak együttműködni tanáraikkal az iskola életének alakításában és ezáltal aktív és felelős polgárai legyenek közöségüknek is. Az osztályonként megválasztott 2-2 képviselő október 5-én részt vett a Diákparlament alakuló ülésén.
Ugyancsak október 5-én került sor a pillepalack-gyűjtési akció eredményhirdetésére. Az akció rendkívüli módon mozgósította az iskola apraját-nagyját, olyannyira, hogy volt olyan reggel, amikor például a VIII.B osztály diákjai közösen várták a kapuban osztálytársukat, akinek édesanyja autóval szállította a zsákokba gyűjtött palackokat. Lelkesedésüknek meg is lett az eredménye, hiszen az alsó tagozatosok között ők végeztek az első helyen. Megérdemelten fogyaszthatták el a jutalmul kapott – Takács Tünde tanárnő által sütött- tortát.
Ám október 5-e nem csak erről szólt. Igazi programkavalkád volt az Adyban, hiszen diákok és tanárok is részt vehettek olyan opcionális órákon, melyek során ugyanarról a témáról magyartanár, földrajztanár, kémiatanár is kifejtette véleményét, vagy jelen lehettek a Révai Miklósról elnevezett dokumentációs kabinet felavatásán, amelynek az lesz a funkciója, hogy önálló kutató munkára ösztönözze a diákokat, felkészítve őket az értelmiségi szerepre. Ezután kezdetét vette a hétpróbások versenye, akik rátermettségüket, leleményességüket bizonyíthatták a magyar nyelv és néprajz, természettudományok, angol nyelv, rajz és zene területén.
Az eseménydús hét szombaton, október 6-án ért véget, amikor –a hagyományok szerint - az iskola kilencedikesei osztályfőnökeikkel és az iskola igazgatóival együtt fejet hajtottak és koszorút helyeztek el Nagysándor József aradi vértanú nagyváradi emléktáblájánál.
Tartalmasan, a közösen és jól végzett munka örömével indult tehát az új tanév, s remélhetőleg a folytatás is hasonló lesz!

 
(c) 2024 Ady Endre Líceum Nagyvárad

Valid XHTML 1.0 Transitional