Ady logo
AdyEndre Líceum Nagyvárad

Ady logo Napfogyatkozás


2006. március 29.

Március 29-én, szerdán teljes napfogyatkozás söpör végig Afrika északi részén és Törökország egy keskeny sávjában, bár részleges napfogyatkozást a Föld jóval nagyobb területén lehet majd látni. Mi is azon szerencsések között vagyunk, akik a déli-délutáni órákban részleges napfogyatkozást figyelhetünk meg, melynek nagysága Nagyváradról nézve 64,7%-os lesz. Városunkban a jelenség romániai idő szerint 12:45-kor kezdődik, amikor a Hold, a Föld és a legközelebbi csillagunk a Nap közé kerül. A Hold Földre vetett árnyékának szélessége 129 km, és 9 km/s sebességgel száguld a jelenség maximuma felé. A maximum 13:54-kor következik be, ekkor a holdkorong a napkorong kétharmadát fogja eltakarni. A napfogyatkozás 15:03-or ér véget, amikor a Nap teljesen kikerül a Hold takarásából.
Napfogyatkozás
Nagyváradon, az Ady Endre Líceumban, először ez alkalomból, különleges rendezvénysorozattal várjuk az érdeklődőket. A napfogyatkozás ideje alatt, szerdán, az Ady udvarán távcsöves bemutatóval, a Fizikumban pedig az udvaron kapott képek számítógépes kivetítésével várjuk az iskola diákjait és tanárait egyaránt. Bárki, aki kíváncsi e ritka eseményre, biztonságosan megtekintheti a jelenséget egy Baader fóliaszűrővel felszerelt távcsövön keresztül, és felteheti a jelenséggel kapcsolatos kérdéseit. Sajnálatos módon az időjárást nem áll módunkban szabályozni, ezért borult idő esetén a távcsöves bemutató elmarad, de a Fizikumban levetítjük az 1999-es teljes napfogyatkozásról készült képeket.
A napfogyatkozás után, pénteken, március 31-én, 12:30-kor az iskola dísztermébe várjuk az érdeklődőket Farkas László asztrofizikus, a Román Akadémia Temesvári Obszervatóriuma kutató-főmunkatársa csillagászati előadására, amelynek során - többek között - bemutatásra kerülnek a napfogyatkozásról készült fényképei.
Az előadás után csillagászati vetélkedőre várjuk az iskola diákjait, amikor tesztelhetik a témában való tájékozottságukat, a legjobbak pedig szerény díjakat nyerhetnek.
További információkért látogassa meg a www.napfogyatkozas.lx.ro honlapot,
vagy írjon a vesitata@yahoo.com e-mail címre.
A szervezők nevében dr. BARTOS-ELEKES István

 
(c) 2024 Ady Endre Líceum Nagyvárad

Valid XHTML 1.0 Transitional