Ady logo
AdyEndre Líceum Nagyvárad

Ady logo A Magyar Tudomány Napja az Ady Endre Elméleti Líceumban


2013. november 06.

Az Ady Endre Líceumban immár hagyománynak számít, hogy november elején a diákok tudományos dolgozatokat mutatnak be iskolatársaiknak, így emlékezve a Magyar Tudomány Napjára.
Az idei diákkonferenciát Tóth Márta igazgatónő nyitotta meg az iskola könyvtárában. Az igazgatónő szavai után Cseffán Kinga 9.B osztályos tanuló emlékeztetett arra, hogy gróf Széchenyi Istvánnak a kezdeményezésére 1825-ben határozták el a magyar rendek a Magyar Tudományos Akadémia létrehozását a magyar nyelv ápolására, a tudományok és művészetek magyar nyelven való művelésére.
A rövid történeti áttekintés után Ambrus Attila földrajztanár tudatta, hogy az idei diákkonferenciára a 9 - 12.-es diákok nyújtottak be dolgozatokat, melyeket szaktanárokból álló zsűri bírált el, akik a tudományosságot, az eredetiséget, az egyéni munkát, a tárgyközpontúságot és a formai szempontokat értékelték. A zsűri három dolgozatot választott ki, és ezek kerültek bemutatásra a diákokból és tanárokból álló közönség előtt. Minden dolgozat után rövid megbeszélésre és értékelésre is sor került.
A végleges rangsor kialakulásánál Ambrus Attila és Puskás Ágnes szervezők figyelembe vették a dolgozat bemutatásának módját és a diákok vitakészségét is. Az idei tanévben az első helyen holtverseny alakult ki, így első díjat vitt haza Nagy Norbert (11.osztály) Károly vonal című előadásáért (felkészítő tanár: Fazakas Gábor), valamint Eghet Anita (11. osztály) a Köröstárkány népviselete és hagyományai című munkájért (felkészítő tanár: Fleisz Judit).
A második helyen Kereszturi Zsuzsanna (9. osztály) végzett, aki a Néphagyományok és népviseletek az Érmelléken című dolgozatában átfogó képet nyújtott az Érmellék hagyományairól.
A dolgozatokat bemutató diákokat könyvvel jutalmazta az iskola és minden résztvevő kapott emléklapot.
A jeles napra emlékeztetett az iskola folyosóján a magyar tudomány legnagyobb személyiségeit és ezek munkásságát bemutató plakátkiállítás is, melyet Takács Tünde tanárnő irányításával az iskola diákjai állítottak össze.

Puskás Ágnes
Eghet Anita Köröstárkány hagyomanyait mutatta be
Két díjazott diák
Plakátkiállítás az iskola folyosóján

 
(c) 2024 Ady Endre Líceum Nagyvárad

Valid XHTML 1.0 Transitional