Ady logo
AdyEndre Líceum Nagyvárad

Ady logo Ifjúsági Honismereti Akadémia Esztergomban


2013. október 26. - 2013. október 29.

XVIII. alkalommal szervezte meg Esztergomban 2013. október 26-29. között a budapesti Honismereti Szövetség az Ifjúsági Honismereti Akadémiát, melynek témája: Viseletek és kiegészítőik családomban, környezetemben. A magyarországi gimnáziumok képviselői mellett részt vettek a felvidéki, délvidéki fiatalok és erdélyi iskolák képviselői is, így Kolozsvárról az Apáczai Csere János Líceum, Temesvárról a Bartók Béla Líceum, Aradról a Csíki Gergely, míg Nagyváradról az Ady Endre Líceum tanulói.
Az ünnepélyes megnyitó alkalmával üdvözölte a résztvevőket Komárom-Esztergom Megye Közgyűlésének alelnöke, Simon Géza, valamint a Klébersberg Kunó Tankerület igazgatója, Nagy Gizella. A megnyitó beszédet a város polgármestere, Tétényi Éva mondta, aki szívélyesen köszöntötte az Akadémia résztvevőit, és a kiírt témának megfelelő népi motívumokkal díszített ruhában sok sikert kívánt a konferenciának. Debreceni-Droppán Béla a Honismereti Szövetség elnöke köszöntő beszédében hangsúlyozta a témaválasztás aktualitását, és kiemelte, hogy a magyar népviselet rendkívül színes, hagyományokban gazdag, jellegzetes forma- és motívumvilága igen változatos. Ma autentikus népviseleti motívumokkal díszíteni öltözékünket már nem avítt és nem is "ciki", mivel a népi motívumok a reneszánszukat élik, és a fiatalok használják jellegzetes ruhadarabjaik díszítésére, mint például a farmernadrág. Napjainkban a népi hagyományokat értékelni kell és mindenkinek, így a fiataloknak is a felelőssége ezeknek az értékeknek a megőrzése és továbbadása.
Nagyon érdekes előadások hangzottak el: S. Peterdi Vera a Nemzeti Múzeum munkatársa- Hogyan élünk viseletünkkel –címmel, mely egy történeti áttekintés volt a viseletek és azok anyagának fejlődéséről, vagy Kövecses Varga Etelka esztergomi muzeológus előadása - A régi Esztergom vármegye viseletei címmel. A három napos konferencián a diákok korreferátumokat tartottak, bemutatva környezetük jellegzetes viseleteit, azok átalakulását az idők folyamán. Nagyon érdekes bemutatóval egybekötött előadások hangzottak el a kalotaszegi, a garamvölgyi kurtaszoknyás népviseletről, de érdekes bemutatók hangzottak el a román, sváb, roma népviseletekről és e népek szokásairól. Nagy érdeklődést váltott ki a szekszárdi bemutató, mely a magyar olimpiai formaruhákról szólt és arról, hogyan van jelen a népi motívum ezeken, és elhangzott, hogy több sportág formaruhája is felhasználja a magyaros mintákat, például Jason Button Forma-1 pilóta kalocsai díszítésű ruhája.
Elhangzott a miskolci diákok előadásában a munkaruhák változása a fémiparban. Az Ady Endre Líceumbólból a XI. osztályos Eghet Anita a köröstárkányi népviseletetet és hagyományokat mutatta be, míg Keresztúri Zsuzsanna IX.-es tanuló az Érmellék, ezen belül Érsemjén hagyományairól értekezett. Felkészítő tanáraik Fleisz Judit és Apáti Tímea tanárnők voltak.
A résztvevők elismerő okleveleket kaptak munkájukért. Az Akadémia résztvevői tanulmányi kiránduláson vettek részt, melynek során a szlovákiai, garamvölgyi falvakkal ismerkedtek meg: Bényben meglátogatták a románkori premontrei templomot és a faluházat, ahol az ottani kurtaszoknyás népviselettel, a piros rámáscsizmával ismerkedtek meg, majd a bucsi babamúzeumba látogattak, melynek érdekessége, hogy megtalálhatók a magyar tájegységek népviseletbe öltözött babái.
A tokodi faluházban hagyományőrzőkkel találkoztak, akik a csipkekészítés és a csuhé megmunkálásának fortélyaiba vezették be az Akadémia résztvevőit, valamint bemutatták sajátos népviseletüket. Megismerkedtek még Esztergom történelmi múltjával, műemlékeivel. Esténként a vidám együttlétet az ismerkedési est, az élőzenés táncház, valamint a karaoke biztosította. Nagyon sok élménnyel gazdagodva zárták a három napos konferenciát. A szervezők elhatározták, hogy jövőre az Akadémiát Cegléden fogják tartani.
Ifjúsági Honismereti Akadémia EsztergombanIfjúsági Honismereti Akadémia EsztergombanIfjúsági Honismereti Akadémia EsztergombanIfjúsági Honismereti Akadémia Esztergomban
 
(c) 2024 Ady Endre Líceum Nagyvárad

Valid XHTML 1.0 Transitional