Ady logo
AdyEndre Líceum Nagyvárad

Ady logo Mi volt 1956, barátom?


2013. október 22.

Adorján András verse felel erre a kérdésre: „… Elfelejtetted a Tettet? Amikor a semmiből sok ember Valamit teremtett… hogy mi volt ez a Valami: ez a szabadság…”
Ezekkel a gondolatokkal készült 2013. október 22-én, a forradalom előestéjén az Ady Endre Líceum IX- XII.-es diákjainak egy csoportja, hogy közösen megemlékezzenek testvériskolájukkal, a budapesti Álmos Vezér Gimnázium tanulóival az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. A Rákóczi Szövetség diákutaztatási pályázatán elnyert anyagi támogatásnak köszönhetően 47 diák és kísérőtanáraik vehettek részt az ünnepi megemlékezésen a budapesti iskolában. Az adysok az alkalomhoz illő zenés irodalmi műsort mutattak be.
Naplótöredékek, visszaemlékezések és a szabadságharc ihlette versek és dalok idézték fel a forradalmi napok eseményeit. A műsor, a melyet Fleisz Judit és Apáti Timea tanárnők állítottak össze, a Szózat eléneklésével ért véget.
Ezt követően a Fiumei úti temetőbe látogattak, ahol az 1956-os emlékműnél közösen koszorúztak és a a megemlékezést a Himnusz eléneklésével zárták.
A nap folyamán a diákok megtekintették a forradalom és szabadságharc egykori néhány helyszínét, így a Magyar Rádió épületét, a Műegyetem központi épületét.
Október 23-án, Nagyváradon, az Ady Líceum dísztermében az előadást ismét bemutatták, és gyertyát gyújtva emlékeztek meg az 56-os eseményekről.

Mi volt 1956, barátom?
Mi volt 1956, barátom?
Mi volt 1956, barátom?
Mi volt 1956, barátom?

 
(c) 2024 Ady Endre Líceum Nagyvárad

Valid XHTML 1.0 Transitional