Ady logo
AdyEndre Líceum Nagyvárad

Ady logo Élménybeszámoló egy partiumi kirándulásról


2013. november 12.

„A világ egy könyv. Aki nem utazik, csak egy lapját olvasta.” – tartja Szent Ágoston mondása. És ezt a lapozást a Rákóczi-szövetség nagyban támogatja: legutóbb két napos kirándulást szervezve, melyen többek közt - miskolci, székelyhídi és nagyváradi diákok- iskolánk diákjai is részt vehettek Horváth Gyöngyi tanárnő kíséretében. A kirándulás során több, szemet gyönyörködtető helyet látogathattak meg: a kaplonyi templomot a benne rejlő Károlyi családi kriptával, a nagykárolyi kastélyt, Sződemeter református templomát, a híres koltói Teleki-kastélyt és végül, de nem utolsó sorban Nagybánya belvárosát és az ásvanytani múzeumot.
Az utazás a Lorántffy Zsuzsanna központ elől, reggeli elfogyasztása után indult. Az első állomás Kaplony volt. Itt, a település történelme során már többször újjáépített és gondosan rendben tartott templomot, majd a szentély mögött található Károlyi-kriptát tekintették meg. Beérve a templomba, egy szerzetestől – János barát – hallgathatták a templom és a környék történelmi áttekintését a kezdetektől napjainkig. A bemutatás után, megcsodálva a kifogástalan állapotban levő neoromán stílusú templom belterét, a vezető és a szerzetes vezetésével betekintést nyerhettek a Károlyi család több mint százötven éves, pompás családi kriptájába, ahol egy újabb felvezető és kis nézelődés után a síremlékek koszorúzása és egy csöndes megemlékezés az elhunytak emlékére következett. A tartalmas látogatás után máris folytatva útjukat, következő úticéljukhoz érkeztek: Nagykárolyba. Itt a család kastélyát látogathatta meg a csapat, melyet legutóbb pályázat keretén belül 2012-ben újítottak fel. A kastély úgy kívül, mint belül pompás látvány. A kastélyon belül körbesétálva az eredeti bútorokkal berendezett szobákat tekinthették meg, ezek közt a dolgozószobát is, melynek magas vitrinjeiben több, mint négyezer kötet található. A gyönyörűen berendezett, varázslatos szobák után a kastélyban felállított kiállításokat és a kápolnát tekinthették meg. A kastély látogatását követően egy közeli étteremben megebédelve folytatták útjukat Sződemeterre. E kicsiny faluban született Kölcsey Ferenc, majd évekre rá a magyar himnusz is. Itt a fiatalok meglátogatták a falu kis református templomát – mely éppen felujítás alatt áll -, majd Kölcsey szobrának koszorúzása után a költő tiszteletére emelt emlékmúzeumot és a ma ortodox parókián található emléktáblát tekintették meg, melyet a költő születésének kétszázadik évfordulójára készítettek. A látogatás végeztével továbbindultak Szatmárra, ahol a Szent Alajos Gimnáziumban szállt meg a csapat. Itt a szentmisén való részvétel után a vacsora következett, majd ki-ki kisebb csoportokba szerveződve elindult megszemlélni a város nyugodt, esti arcát.
Másnap továbbkelve folytatták útjukat. Az úticél a Nagybányától pár kilométerre eső Koltó és azon belül is a Teleki- kastély volt, mely a vidék egyik legkiemelkedőbb nevezetessége, mely azon túl hogy a Teleki család hétvégi házaként szolgált generációkon keresztül, helyet adott Petőfi Sándor és felesége mézesheteinek. Itt került sor Petőfi legszebb huszonnégy szerelmes versének megírására az öreg somfa alatt. Napjainkra a kastélyban Petőfi Sándor Emlékmúzeum található, a kastély kertjében pedig a világon egyedülálló egészalakos Petőfi-szobor, a magvaiból újraéledt somfa és az alatta található asztal, melyen a költő verseit írta. A múzeum körbejárása után, melyet egy tartalmas bemutató előzött meg, a kirándulók gyönyörködhedtek a kastély teraszáról is megtekinthető csodálatos tájban, mely eléjük tárult. A költő szobrának koszorúzása és az azt követő himnusz eléneklése és a csapatvezető beszéde után, majd a kastély látogatását követően, továbbindultak útjuk következő célja felé: a nagybányai ásványtani múzeumba. Itt egy gyors bemutatót követően megtekinthették a hatalmas kiállítást, melyben a környék talajában fellelhető kincsek szebbnél szebb megnyílvánulásai voltak láthatóak. A múzeumot követően a város központjának megtekintése következett, melynek keretén belül egy képkiállítást is megtekintettek a kirándulók. A nézelődést követően a csapat két autóbuszba szállt, búcsút vett ki-ki a másikától, és hazaindult.
Hazaérve úgy gondolom, mindenki beláthatta, hogy csodálatos élményekkel gazdagodott a kirándulás alatt. És hát ezúton is köszönet jár a kirándulók részéről a Rákóczi Szövetségnek, hogy támogatásával lehetővé tette ezen fantasztikus kirándulás létrejöttét.
Boros Attila, Ady Endre Líceum Nagyvárad
Pártiumi kirándulás élménybeszámoló
Pártiumi kirándulás élménybeszámoló
Pártiumi kirándulás élménybeszámoló
Pártiumi kirándulás élménybeszámoló
Pártiumi kirándulás élménybeszámoló
Pártiumi kirándulás élménybeszámoló
Pártiumi kirándulás élménybeszámoló

 
(c) 2024 Ady Endre Líceum Nagyvárad

Valid XHTML 1.0 Transitional