Ady logo
AdyEndre Líceum Nagyvárad

Ady logo DIÁKVETÉLKEDŐ A TUDÓS PREMONTREI KANONOK ÉLETMŰVÉRŐL


2014. március 07.

Csütörtök délután dr. Károly József Irenaeus tudós fizikus premontrei kanonokra emlékeztek születésének 160. évfordulója alkalmából a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum dísztermében.
A versenyt ebben az évben is a Várad-hegyfoki Premontrei Kanonokrendi Prépostság és a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (BINCISZ) kezdeményezte, és az Ady Endre Líceum történelemtanárai szervezték meg. Hét, egyenként három fős csapat vállalkozott a megmérettetésre az Ady Endre Középiskola, a Mihai Eminescu Országos Kollégium és a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum képviseletében. A zsűriben dr. Fleisz János egyetemi tanár, a BINCISZ elnöke, és Vincze Zsolt és Ardelean Klementina történelemtanárok foglaltak helyet.
A megjelenteket Fleisz Judit tanárnő, a vetélkedő főszervezője köszöntötte, aki felhívta figyelmet arra, hogy az idén is a kilencedikes diákokat szólították meg, mert ők azok, akik most ismerkednek meg a tudományos-kulturális élettel és vihetik tovább nagy elődeink tiszteletét, valamint kihangsúlyozta Károly Irén egy megállapítását,amely végigkísérte egész életútján:
“A humanizmus emberré, a nemzeti törekvések naggyá, a szeretet vallásossá tesz". Majd felkérte Apáti Tímea tanárnőt, hogy vezesse le a vetélkedőt.
Dr. Fleisz János a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (BINCISZ) elnöke arra emlékeztetett, hogy éppen 15 éve, 1999-ben kezdeményezte a Sapientia Varadiensis Alapítvány a megemlékezéseket,amelyek azóta sok szép eseménnyel gazdagodtak. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a tudós kanonok is szerette városát, szorgalma és hazaszeretete miatt ma is példaképnek tekinthető, ezért ápolnunk kell az emlékét. A többfordulós verseny során a fiataloknak többek közt villámkérdésekre kellett válaszolniuk, keresztrejtvényt fejtettek, riportot készítettek Károly Irénnel . A hangulatos verseny végén Fejes Rudolf Anzelm Várad-hegyfoki prépost-prelátus, O. Praem. apát szólt a diákokhoz, bemutatva Károly József Irén életének és tevékenységének néhány mozzanatát és különdíjakkal jutalmazta az első három helyen végzett csapatot.
Eredmények: A győztes a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum csapata lett(Balajti Zoltán László, Varga Dávid,Hegedüs István Dávid), második a Mihai Eminescu Országos Kollégium IX.Iosztályos csapata(Takó Tímea Tamara, Kovács Cyntia Beáta, Szitkó Alexandra Beáta), harmadik helyen a Mihai Eminescu Országos Kollégium IX.H osztályos csapata végzett(Bálint Réka,Nánássy Dávid, Antal Ágnes). Az
Ady Endre Középiskola IX. D osztályának csapata(Újvárosi Eszter, Jancsó Katalin,Kádár Bettina) különdíjban részesült, mint a legjobb riport készítői. A nyertesek munkáját könyvekkel és számítógépes tartozékokkal jutalmazták. A verseny résztvevői és felkészítő tanárai emléklapokat vittek haza .
DIÁKVETÉLKEDŐ A TUDÓS PREMONTREI KANONOK ÉLETMŰVÉRŐL
DIÁKVETÉLKEDŐ A TUDÓS PREMONTREI KANONOK ÉLETMŰVÉRŐL

 
(c) 2024 Ady Endre Líceum Nagyvárad

Valid XHTML 1.0 Transitional