Ady logo
AdyEndre Líceum Nagyvárad

Ady logo Tanulmányi kirándulás Hunyad megyében


2014. október 18.

Október 18-án, szombaton az Ady Endre Líceum két nyolcadik osztálya tanulmányi kiránduláson vett részt.
Elsőként Déva várának romjait nézték meg a diákok a Maros völgyében. A kis csapat felelevenítette Kőműves Kelemen balladáját, s jókedvűen számlálták a lépcsőfokokat felfelé menet. A kilátóra érve az elénk táruló látvány szépségében gyönyörködtünk.
Folytatva utunkat a következő megálló Vajdahunyad XIV. században épült várkastélya volt a Zalasd patak partján. A vár a gótikus építészet legkiválóbb ékessége és hirdetője ezen a vidéken. Egykori tulajdonosai, például a Hunyadi és Bethlen család tagjai is arra törekedtek, hogy a vár épületét szépítsék és gazdagítsák. A gyerekek kíváncsian barangolták be a vár kápolnáját, hol színes ólomüvegeken keresztül tört be a fény a terembe. Bejárták az épület tornyait: a Nebojsza-, Kapisztrán-, Hímes-, Buzogány- és Kaputornyot felfedezve.
Sétáltak a Szilágyi Erzsébet által építtetett Mátyás-loggián, amely a reneszánsz stílusjegyeit viseli. A lányok szívesen felpróbálták volna a korabeli ruhákat, miközben reneszánsz zenét hallgattak. A fiúk számára természetesen a lovagterem mellett a vár kínzókamrája és börtöne volt a legérdekesebb.
Észre se vették, hogy milyen egyszerűen oldották meg a kapott feladatokat. Megjegyezték, hogy így nagyobb élmény a történelem óra és a művészetek tárházában kutakodni. Lehet, hogy ez a transzdiszciplináris tanítás lényege.
A kirándulás jól sikerült, gazdag ismeretekkel tértek haza a diákok. Mindenkinek ajánljuk figyelmébe, aki szeretné felfedezni, megismerni a középkor régmúlt világát.
Szervező-kísérő tanárok: Czirják Enikő, Koncz Brigitta, Fazakas Gábor. 
(c) 2019 Ady Endre Líceum Nagyvárad

Valid XHTML 1.0 Transitional