Ady logo
AdyEndre Líceum Nagyvárad

Ady logo Tanulmányi kirándulás Hunyad megyében


2014. október 18.

Október 18-án, szombaton az Ady Endre Líceum két nyolcadik osztálya tanulmányi kiránduláson vett részt.
Elsőként Déva várának romjait nézték meg a diákok a Maros völgyében. A kis csapat felelevenítette Kőműves Kelemen balladáját, s jókedvűen számlálták a lépcsőfokokat felfelé menet. A kilátóra érve az elénk táruló látvány szépségében gyönyörködtünk.
Folytatva utunkat a következő megálló Vajdahunyad XIV. században épült várkastélya volt a Zalasd patak partján. A vár a gótikus építészet legkiválóbb ékessége és hirdetője ezen a vidéken. Egykori tulajdonosai, például a Hunyadi és Bethlen család tagjai is arra törekedtek, hogy a vár épületét szépítsék és gazdagítsák. A gyerekek kíváncsian barangolták be a vár kápolnáját, hol színes ólomüvegeken keresztül tört be a fény a terembe. Bejárták az épület tornyait: a Nebojsza-, Kapisztrán-, Hímes-, Buzogány- és Kaputornyot felfedezve.
Sétáltak a Szilágyi Erzsébet által építtetett Mátyás-loggián, amely a reneszánsz stílusjegyeit viseli. A lányok szívesen felpróbálták volna a korabeli ruhákat, miközben reneszánsz zenét hallgattak. A fiúk számára természetesen a lovagterem mellett a vár kínzókamrája és börtöne volt a legérdekesebb.
Észre se vették, hogy milyen egyszerűen oldották meg a kapott feladatokat. Megjegyezték, hogy így nagyobb élmény a történelem óra és a művészetek tárházában kutakodni. Lehet, hogy ez a transzdiszciplináris tanítás lényege.
A kirándulás jól sikerült, gazdag ismeretekkel tértek haza a diákok. Mindenkinek ajánljuk figyelmébe, aki szeretné felfedezni, megismerni a középkor régmúlt világát.
Szervező-kísérő tanárok: Czirják Enikő, Koncz Brigitta, Fazakas Gábor.

Tanulmányi kirándulás Hunyad megyében
Tanulmányi kirándulás Hunyad megyében
Tanulmányi kirándulás Hunyad megyében
Tanulmányi kirándulás Hunyad megyében
Tanulmányi kirándulás Hunyad megyében

 
(c) 2024 Ady Endre Líceum Nagyvárad

Valid XHTML 1.0 Transitional