Ady logo
AdyEndre Líceum Nagyvárad

Ady logo Olasz diákcsere


2015. március 01. - 2015. március 04.

A 2014-2015-ös tanévben iskolánk olasz nyelvet tanuló diákjainak húsz fős csoportja (három osztály: X.A,X.B és XI.A) nagy meglepetésben és megtiszteltetésben részesült: a diákok egy olyan projektben vehettek részt, melyben közösen dolgozhattak egy olasz és egy szlovén tanítási nyelvű iskola negyven olasz és a debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium húsz magyar diákjával. A projekt központi része egy diákcsere volt, témája pedig az I. világháború.
Koszta Gyöngyi-Kinga és Albert Andrea (Szent László Római Katolikus Gimnázium) irányító tanárok vezetésével húsz diák vett részt a projektben. Közösen készültek a történelmi adatok áttekintésével, úgy világtörténelmi, mint nagyváradi vonatkozásban. Utazásuk (melynek költsége nem a diákokat terhelte) március 1-jén vette kezdetét.
A végállomás Doberdó volt, ahol késő este nagy szeretettel fogadták őket a vendéglátók.
Az első nap reggelén egy magyar kápolnát látogattak meg Visintiniben, melynek koszorúi az évente odalátogató magyarok emlékezésének nyomát őrzik.
A következő megálló Trieszt csodálatos kikötővárosa volt, melynek látványát rövid ideig élvezhették csak. Itt betekintést nyerhettek A háború és béke múzeumába (Il Museo della Guerra per la Pace), melyben három szinten végigsétálva követhették nyomon a háború lefolyását. Ezután várta őket a “doberdói nagyhegy” (a nóta szerint), ahol megtekinthették az emlékműveket és lövészárkokat.
Az első nap látványos módon vezette be őket a háború zord körülményeibe, a lövészárkokban sétálva elgondolkodhattak rajta, hogy egykoron talán az ő hozzátartozóik is harcoltak ott.
A második nap szintén eseményekben gazdag volt: Gorizia, Caporetto, Ragogna, Udine városát látogatták meg a projekt résztvevői.
Caporettóban egy érdekes múzeum várta a kíváncsiskodókat, melynek “szobáiban” képek és információk tömkelege döbbentette meg őket. Itt felsétálhattak egy magasan a település fölé emelt templom-emlékműhöz, melyet maga Mussolini vezér építtetett az első világháborús hősök emlékére.
A harmadik napon meghívást kaptak a diákok szlovén tannyelvű iskolájába, ahol közös videók készítésével örökítették meg az addig látottakat és tapasztaltakat.
Elinduláskor nem kellett könnyes búcsút venniük a tanulóknak, mivel a projekt keretén belül újra találkoznak majd az olaszokkal, de már itt Nagyváradon, április 21-én, amikor az adys diákok vezetik körbe őket a helyi világháborús emlékműveknél.
Olasz diákcsere
Olasz diákcsere
Olasz diákcsere
Olasz diákcsere
Olasz diákcsere
Olasz diákcsere
Olasz diákcsere
Olasz diákcsere
Olasz diákcsere
Olasz diákcsere
Olasz diákcsere
Olasz diákcsere
Olasz diákcsere

 
(c) 2024 Ady Endre Líceum Nagyvárad

Valid XHTML 1.0 Transitional