Ady logo
AdyEndre Líceum Nagyvárad

Ady logo Az Ady Endre Líceum diákjai meglátogatták a debreceni Agóra Tudományos Élményközpontot és National Instruments üzemét


2015. november 28.

November 28-án, egy esős szombati reggelen, az Ady Endre Elméleti Líceum 6 osztályából egy busznyi diák Apáti Tímea történelem és Takács Péter fizika-kémia szakos tanárok és egy szülő kíséretében Debrecenbe érkezett.
A diákok és kísérőik útja azonnal az Agóra Tudományos Élményközpont felé vezetett. Itt már az első tapasztalat, benyomás pozitív volt: a móló, ami az épülethez vezetett, az épület előtti botanikus kert szépsége, majd az épület modernsége. Rövid tájékoztató után kipróbálhatták a kiállított érdekesebbnél érdekesebb eszközöket, kísérleteket.Láthatták a Lenz-ágyút, a tükör- labirintust, az archimédeszi csigasort, az óriás periszkópot, a gyorsulásmérő berendezést, a kaotikus ingát, a Foucault-ingát, a zenélő plazmaívet, Öveges professzor “kutyáját” stb. Kipróbálhatták a padló feletti biciklizést, az írással vezérelt vízesést, valamint néhány NI által kifejlesztett szoftvert és érzékelő rendszert is.

A diákok egyik kísérlettől a másikig rohangáltak, hogy mindegyiket akár többször is kipróbálják.

11 órától 2 előadás közül lehetett választani: az egyik az ország legnagyobb mozgatható planetáriumában a csillagképekről szólt, a másik korunk európai találmányairól. A diákok zöme az elsőt választotta, s cipőjüket levetve mentek be a gömb alakú planetáriumba, ahol akár 50 személy is elfér egyszerre.

A másik kisebb csoport olyan friss magyar találmányokról hallhatott, mint a Prezi, az öntisztuló beton, a mesterséges vér, a tű nélküli szérumfecskendő, a gömböc, a napelemes tetőcserép, és néhány nem magyar találmányról is, például a öngyógyító betonról vagy a mesterséges szívről. Az előadások után félóránk maradt még nézelődni, kérdezősködni.

Utunkat a világon a méréstechnológiai szoftverek és hardverek gyártásában élenjáró National Instrument Hungary üzemének meglátogatásával folytattuk. Iskolánk végzettje - aki Debrecenben egyetemista - vezetett körbe minket és válaszolt a diákok kérdésére. A Debrecenben 2001 óta jelen lévő cég mára már 1000 embert foglalkoztat 13 féle munkaterületen. Az NI Hungary Kft. rendszeresen szervez LEGO Robot versenyeket és nyári LEGO robot programozási táborokat a diákoknak és szakmai konferenciákat az oktatóknak. Így volt idén is, amikor iskolánkban működő “robotosok” (a robotika szakkkör diákjai) sikeresen részt vettek november 21-én a városban megszervezett FIRST LEGO League (FLL) Nemzetközi robotverseny regionális fordulóján. A termelési részlegen nem fotózhattunk és több épületrészbe nem is mehettünk be, de így is betekintést nyerhettünk az ott folyó komplex, magas színvonalú munkába.

A kora délutáni órákban a diákok által nagyon várt ,,plázázásra” került sor a Fórumban. Jó volt ráhangolódni a közeledő ünnepre, látván a gyönyörű és magas karácsonyfát, hallgatva az ünnepi dallamokat és nézelődni a gazdag árukínálat között. A diákok élményekkel gazdagon, elfáradva ültek fel a buszra, majd a határon gyorsan átlépve, rendben megérkeztek szeretett városukba.

_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_

 
(c) 2024 Ady Endre Líceum Nagyvárad

Valid XHTML 1.0 Transitional