Ady logo
AdyEndre Líceum Nagyvárad

Ady logo Előadás az Ecotic-kamionban


2016. február 24.

Folytatódott az Ecotic-karaván nagyváradi programja: kedden az Ady Endre líceum diákjai tudhatták meg, miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés és mire kell vigyázzanak ezekkel kapcsolatban.

Előadás a Ecotic-kamionban

Constantin Ghene, az Ecotic cég képviselője a teherautóban berendezett bemutatóteremben tartott előadást arról, hogy miért fontos körültekintően eljárni az elektronikai hulladékokkal, miért nem szabad „csak úgy kidobni” a régi tévét, monitort, egyebet. Egyrészt – mint elhangzott – a legtöbb ilyen hulladék káros anyagokat tartalmaz – például a régi típusú monitorok ólmot, az LCD készülékek, táblagépek, plazmatévék pedig higanyt, olykor akkora mennyiségben, hogy ha a levegőbe kerül, egy kisgyereket két perc alatt megmérgezhet. A régi hűtőszekrényből mérgező freon szabadulhat a levegőbe, a műanyag pedig csak évszázadok múltán bomlik le, viszont ha újrahasznosítják, kevésbé szennyezi a környezetet. Az elhasznált elemek ugyancsak mérgezőek, sőt, robbanhatnak is.

Verseny

Másrészt a cinket és az aranyat például fontos lenne visszanyerni az elektronikai cikkekből, mi több, a régi plüssjátékokat sem kellene eldobni – Japánban például speciális körülmények között fűtőanyagként használják ezeket. Mint elhangzott, Románia sajnos Európában az utolsó helyen áll a szelektív hulladékgyűjtés terén, nálunk elenyésző mennyiségű újrahasznosítható hulladékot sikerül összegyűjteni.

A gyerekek egy filmet is megtekinthettek az újrahasznosításról, a speciálisan kialakított kamion belsejében pedig szemléltető anyagokat mustrálgathattak, illetve elolvashatták a mellékelt tájékoztató szöveget.

A bemutatón Sopota Daniela szaktanfelügyelő is részt vett, aki az előadást követően elmondta: fontos lenne felelős diákokat kinevezni, akik felügyelnék a szelektív hulladékgyűjtés menetét az iskolákban.

Amint Ambrus Attila földrajztanártól megtudtuk, több más váradi iskola mellett az Ady Endre líceum is benevezett egy szelektív hulladékgyűjtésre vonatkozó versenyre, ennek részeként fogadták a karavánt, melynek képviselői szelektív gyűjtésre alkalmas hulladéktárolót is ajándékoztak az iskolának. Az uniós projekt során a karaván mintegy 130 iskolát látogat meg országszerte, emellett más tájékoztató-népszerűsítő akciókat is lebonyolítanak – például péntektől hétfőig a December 1 parkban várják azokat, akik elektronikai hulladékaiktól akarnak megszabadulni. Tombola is lesz, négy táblagépet sorsolnak majd ki.

A Szacsvay Imre és az Ady Endre iskola után ma a görög-katolikus líceumba látogat el a kamion. A jármű Bihar megye után Hunyad, majd Déva felé veszi útját. További részletek a projektről a www.caravanaecotic.ro honlapon olvashatók.

Neumann Andrea


 
(c) 2024 Ady Endre Líceum Nagyvárad

Valid XHTML 1.0 Transitional