Ady logo
AdyEndre Líceum Nagyvárad

Ady logo Ifjúsági Honismereti Akadémia Szeged


2012. október 27.


A Honismereti Szövetség Szegeden tartotta meg október27-30 között a XVII. Ifjúsági Honismereti Akadémiát melynek témája: Életutak, példamutató egyéni sorsok környezetemben.


Az Ady Endre Líceum XI –es tanulói Oláh Réka és Boros Edina Cseke Evelyn , Fleisz Judit tanárnő vezetésével, korreferátumokkal vettek részt, melyekben Károly József Irenaeus, Szacsvay Imre illetve Árpád község közösségépítő személyiségeiről értekeztek a fiatalok a vetített képes előadásokban kiemelve e személyiségek szerepét városunk illetve a falu történelmében, példa adásukat a mai fiatalok számára.


Az Akadémián a hazai 11 megyéből érkezett tanulók mellett Felvidékről, Vajdaságból és Erdélyből:Temesvár, Kolozsvár és Nagyvárad jöttek fiatal tehetségek kik érdeklődnek a helytörténet iránt. Az ünnepélyes megnyitón részt vett Magyar Anna Csongrád Megye Közgyűlésének elnöke, országgyűlési képviselő és Debreceni Droppán Béla a Honismereti Szövetség elnöke.


A két napig tartó konferencián közel 50 korreferátum hangzott el. A résztvevők szabadidő programja is tartalmas volt: városnézés alkalmával megismerkedtek a Dóm szépségével, megtekintették a Dóm téri Panteont, hol a magyar irodalom, zene, tudomány és politikai élet nagyjaival ismerkedtek és megkoszorúzták Bálint Sándor a” legszögedibb szögedi „mellszobrát ki a helytörténetírás és a néprajzkutatás jeles személyisége volt.


Ellátogattak a Móra Ferenc múzeumba ahol nagyon érdekes néprajzi kiállítást, a Móra emlékszobát illetve a Munkácsy Mihály kiállítást nézték meg.


Az Akadémia résztvevői tanulmányúton vettek részt Makón ahol rövid séta után megtekintették az Espersit-házban a Jözsef Attila múzeumot, a városi múzeum történeti kiállítását ahol megtekintették Galamb Józseferedeti Ford T modelljét, majd ellátogattak a József Attila Gimnáziumba valamint a Makovecz Imre által tervezett Hagymatikumba, Gyógyfürdőbe és a Hagymaházba.


Az ott tartózkodás alatt Szeged jeles személyiségeivel is találkozta mintDr. Mészáros Rezsővel az Egyetem volt rektorával , Dr Blazovich László helytörténésszel, Dr Marjanucz László történésszel.


 
(c) 2019 Ady Endre Líceum Nagyvárad

Valid XHTML 1.0 Transitional