Ady logo
AdyEndre Líceum Nagyvárad

Ady logo Gloria Victis


2012. október 21. - 2012. október 23.

Mint minden évben, a Rákóczi Szövetség idén is megszervezte a Gloria Victis ünnepségsorozatot. Ez alkalommal emlékeznek közösen Budapesten a Kárpát-medence fiataljai az október 23-i eseményekre. Idén október 21 – 23. között zajlott a budapesti program.


A rendezvénysorozaton belül zajlott a Gloria Victis nevű, középiskolásoknak szervezett vetélkedő döntője és az 56-os pályázatok kiértékelése, díjazása is. Iskolánkat Boros Edina XI.A. osztályos diák és felkészítő tanára, Apáti Tímea képviselte e neves eseményen. A benyújtott pályázat a zsűri kiemelt dicséretét érdemelte ki.


Vasárnap kezdődött a rendezvény a Magyarság Házában, ahol sor került a díjkiosztóra és egy rendhagyó történelem órára, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia egyik tagja tartott a jelenlevőknek. Második nap megnézhettük a Vörös kesztyűk c. filmet, majd a délutáni órákban a BME termében zajló ünnepség után diákok és tanárok százával vonultak fel a Bem térre fáklyákkal és lyukas zászlókkal kezükben. Ezt a napot egy szép komolyzenei koncert zárta.


Kedd reggel csomagokkal együtt indultunk a Műegyetem felé, ahol még két történelmi előadást meghallgathattunk. A kora délutáni órákban pedig a buszok szépen, lassan hazaindultak.


Mint általában a Rákóczi Szövetség által szervezett programok, ez is nagyon tartalmas volt, és a kimerültség ellenére, szerintem, minden résztvevő egy kicsit sajnálta, hogy haza kell térni. Köszönjük ezúttal is a Rákóczi Szövetségnek, hogy megteremtette a kereteit egy olyan megemlékezésnek, amelyen lehetőségünk volt több száz, máshol élő magyar fiatallal együtt fejet hajtani hőseink előtt.Boros Edina

 
(c) 2019 Ady Endre Líceum Nagyvárad

Valid XHTML 1.0 Transitional