Ady logo
AdyEndre Líceum Nagyvárad

Ady logo Gloria Victis


2012. október 21. - 2012. október 23.

Mint minden évben, a Rákóczi Szövetség idén is megszervezte a Gloria Victis ünnepségsorozatot. Ez alkalommal emlékeznek közösen Budapesten a Kárpát-medence fiataljai az október 23-i eseményekre. Idén október 21 – 23. között zajlott a budapesti program.


A rendezvénysorozaton belül zajlott a Gloria Victis nevű, középiskolásoknak szervezett vetélkedő döntője és az 56-os pályázatok kiértékelése, díjazása is. Iskolánkat Boros Edina XI.A. osztályos diák és felkészítő tanára, Apáti Tímea képviselte e neves eseményen. A benyújtott pályázat a zsűri kiemelt dicséretét érdemelte ki.


Vasárnap kezdődött a rendezvény a Magyarság Házában, ahol sor került a díjkiosztóra és egy rendhagyó történelem órára, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia egyik tagja tartott a jelenlevőknek. Második nap megnézhettük a Vörös kesztyűk c. filmet, majd a délutáni órákban a BME termében zajló ünnepség után diákok és tanárok százával vonultak fel a Bem térre fáklyákkal és lyukas zászlókkal kezükben. Ezt a napot egy szép komolyzenei koncert zárta.


Kedd reggel csomagokkal együtt indultunk a Műegyetem felé, ahol még két történelmi előadást meghallgathattunk. A kora délutáni órákban pedig a buszok szépen, lassan hazaindultak.


Mint általában a Rákóczi Szövetség által szervezett programok, ez is nagyon tartalmas volt, és a kimerültség ellenére, szerintem, minden résztvevő egy kicsit sajnálta, hogy haza kell térni. Köszönjük ezúttal is a Rákóczi Szövetségnek, hogy megteremtette a kereteit egy olyan megemlékezésnek, amelyen lehetőségünk volt több száz, máshol élő magyar fiatallal együtt fejet hajtani hőseink előtt.



Boros Edina



Gloria VictisGloria VictisGloria Victis

 
(c) 2024 Ady Endre Líceum Nagyvárad

Valid XHTML 1.0 Transitional