Ady logo
AdyEndre Líceum Nagyvárad

Ady logo Partiumi kirándulás a Rákóczi Szövetséggel


2012. szeptember 28.







A budapesti Rákóczi Szövetség idén első alkalommal ( szeptember 28-30.), szervezte meg a középiskolás ifjúsági szervezetei számára a Partiumi kirándulást, melynek teljes költségét a Szövetség állta. A program célja a partiumi városok, várak, magyar vonatkozású kulturális és történelmi emlékhelyek felkeresése és megismerése volt, különösen kötődve a II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharchoz. Mindemellett alkalmat biztosított a Kárpát-medencei diákok számára, hogy megismerjék egymást és egy jó hangulatú hétvégét töltsenek el együtt.


A három napos kiránduláson 10 iskola vett részt. A magyarországi, szatmári és nagybányai diákok mellett Bihar megyéből részt vett a nagyváradi Ady Endre Líceum 7 diákja Apáti Tímea tanárnő vezetésével, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, valamint a székelyhídi Petőfi Sándor Líceum 7-7 diákja.


Péntek este a teljes csapat Nagyváradra ért, itt a nagyváradiakkal kiegészülve Takács Zoltán tanár úr idegenvezetésével sok mindent megtudhattak városunkról, hisz közösen meglátogattuk a Bazilikát, és annak múzeumában Szent László királyunk hermáját, majd meglátogattuk a lassan szépülő várat, az Ady Endre Emlékmúzeumot és a város nevezetességeit. A diákoknak igazán nagy öröm volt a szabadidő is, amit a Fő utcán tölthettek el, nézelődve, vásárolgatva. A vacsora után a több mint 70 gyermek és tanáraik elfoglalták szálláshelyüket a kényelmes, jól felszerelt püspökfürdői panziókban. A szállásról reggel a két busznyi diákság elindult Nagykároly felé, ahol meglátogattuk a szépen felújított Károlyi-kastélyban berendezett kiállításokat, Kaplonyban pedig a római katolikus templomban elhelyezett Károlyi-kriptát. A csoport útja Sződemeterre vezetett Kölcsey szülőfalujába, ahol igazán felemelő érzés volt mindenki számára Kölcsey szobrának megkoszorúzásánál elénekelni az általa alkotott magyar himnuszt.


Az este folyamán Szatmárnémetibe érkezett a csoport, ahol a római katolikus püspökséget, a Református Gimnáziumot és a város központját tekintették meg. A vacsora után a csapat közös éneklésbe kezdett, a szebbnél szebb magyar népdalok éneklése igazán felemelő és csodálatos hangulatot teremtett mindannyiunk számára. Ezután az ismerkedésre, beszélgetésre kerülhetett sor. Vasárnap reggel Koltóra mentünk, ahol híres költőnk, Petőfi Sándor, életének legboldogabb napjait töltötte Szendrey Júliával. Itt szavalatok, ünnepi beszédek és koszorúzások következtek. Nagybányán a gesztenyefesztivál forgatagában a város történelmi központját és az Ásványtani Múzeumot néztük meg, amely, a fáradtság ellenére, mindenkit lenyűgözött. Ekkor eljött a búcsúzás ideje, az ismerősök, jó barátok búcsút vettek egymástól, elindultak hazafelé, de még egyszer integethettek egymásnak a két más – más irányba induló buszból.


Vasárnap késő délután kicsit fáradtan, de új élményekkel, barátokkal gazdagodva érkeztek haza a diákok. A tanulással és szórakozással a kirándulás elérte célját. Ezúttal is köszönettel tartozunk a Rákóczi Szövetségnek, amely minden lehetőséget megragad, hogy közelebb hozza a magyarokat egymáshoz.




 
(c) 2024 Ady Endre Líceum Nagyvárad

Valid XHTML 1.0 Transitional