Ady logo
AdyEndre Líceum Nagyvárad

Ady logo Kastélyok, kúriák régen és ma


2011. november 03.





Kastélyok, kúriák régen és ma címmel tartották meg Szekszárdon az Ifjúsági Honismereti Akadémiát , melyet a Honismereti Szövetség és a Tolna megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület tizenhatodik alkalommal rendezett meg. Az Ifjúsági Akadémián a Kárpát-medence minden részéből érkeztek fiatalok. Az Akadémia első napján dr. Csorba László a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója tartott előadást A főúri kastélyok és lakói címmel, majd dr. Gaál Zsuzsanna történész A közbirtokos nemesség élete Tolnában című, nagyon érdekes előadását hallgathatták meg a résztvevők. Nagyváradról az Ady Endre Líceum két XI.-es tanulója, Tóth Ágota és Seres Ádám vett részt, akik, Fleisz Judit tanárnő vezetésével, korreferátumot mutattak be Érsemjéni kúriák illetve A Nagykárolyi várkastély címmel.

A háromnapos rendezvényen 34 dolgozat hangzott el, tartalmas ,igényes helytörténeti munkákat mutattak be a fiatalok a megadott témában. A résztvevők egy tanulmányi kiránduláson megismerkedtek Tolna megye kastélyaival és kúriáival, ellátogattak többek között a lengyeli Apponyi kastélyba, a bonyhádi Percel kúriákat és a Nunkovits kastélyt nézték meg, és koszorút helyeztek el Percel Mór szülőházán. A rendezők gondoskodtak a fiatalok szórakozásáról is, mivel ismerkedési estet szerveztek és táncház találkozót, amelyen a Bartina Néptánc Egyesület és a Csúrgó zenekar a tolnai népviselet és néptáncok sajátosságaival ismertette meg a fiatalokat. A Liszt Ferenc emlékév alkalmából Zenei Estet rendeztek abban az Augusz- házban, melynek érdekessége, hogy egykori lakójának, Augusz Antalnak meghívására négy alkalommal járt ott Liszt Ferenc, először 1864-ben.




Kastélyok, kúriák régen és maKastélyok, kúriák régen és maKastélyok, kúriák régen és maKastélyok, kúriák régen és maKastélyok, kúriák régen és maKastélyok, kúriák régen és maKastélyok, kúriák régen és maKastélyok, kúriák régen és maKastélyok, kúriák régen és maKastélyok, kúriák régen és maKastélyok, kúriák régen és maKastélyok, kúriák régen és maKastélyok, kúriák régen és maKastélyok, kúriák régen és maKastélyok, kúriák régen és maKastélyok, kúriák régen és maKastélyok, kúriák régen és maKastélyok, kúriák régen és maKastélyok, kúriák régen és maKastélyok, kúriák régen és maKastélyok, kúriák régen és maKastélyok, kúriák régen és maKastélyok, kúriák régen és maKastélyok, kúriák régen és maKastélyok, kúriák régen és maKastélyok, kúriák régen és maKastélyok, kúriák régen és ma
Kastélyok, kúriák régen és ma



 
(c) 2024 Ady Endre Líceum Nagyvárad

Valid XHTML 1.0 Transitional