Ady logo
AdyEndre Líceum Nagyvárad

Ady logo A Nagy versmondás Nagyváradon


2011. április 18.



A Magyar Irodalomtörténeti Társaság által szervezett konferenciavsorozat keretében mintegy hatszáz diák szavalja majd el Váradon Jordán Tamás vezényletével a Kocsi-út az éjszakában című Ady verset.


Hajnali részegség, Szeptember végén, Apokrif, Eszmélet, Levél a hitveshez – néhány olyan költemény, melyek a Magyar Irodalomtörténeti Társaság (MIT) szerint a tizenkét legszebb magyar versei közé tartoznak. Ennek a listának az összeállítása után MIT 2007-ben konferenciasorozatot indított, melyen a tizenkét legszebb versről tartanak előadásokat neves irodalomtudósok. A sorozat nyolcadik konferenciájára idén májusban kerül sor méghozzá Partiumban.

Ezúttal Ady Endre Kocsi-út az éjszakába című verse áll majd a figyelem középpontjában. Május 6-án Nagykárolyban kezdődik el a konferencia, mely másnap Nagykárolyban illetve Érmindszenten folytatódik. A harmadik napon, május 8-án a rendezvény Nagyváradra érkezik, ahol délelőtt tíz órától az Ady Endre Liceum dísztermében kezdődnek el az előadások. A házigazda taninitézmény igazgatónője, Tóth Márta lapunknak elmondta, hogy a rendezvényre minden irodalom iránt érdeklődőt szeretettel várnak.

„A jeles irodalomtörténészeknek és gyakorló pedagógusoknak mintegy tíz perc áll majd rendelkezésükre ahhoz, hogy megtartsák Ady költészetével kapcsolatos előadásukat, ami arra fogja ösztönözni őket, hogy figyelemfelkeltő és frappáns előadásokat tartsanak” – mondta Tóth Márta. Várhatóan nagy érdekldésre tart majd számot Fűzfa Balázs neves anyaországi irodalomtörténész és tankönyvíró értekezése, aki Google és Magoogle fia vagyok én címmel Ady költészetének modern percepciós lehetőségeiről tart majd előadást.


Nagy versmomondás



A konferencia társrendezvénye a Nagy versmondás, amely ezalkalommal a nagyváradi színház lépcsőjéről fog felhangzani délután három órától. „Ehhez a rendezvényhez a Szent László Gimnázium kapcsolódik be társrendezőként, és meghívjuk a nagyváradi középiskolásokat is a versmondásra, illetve Szentesről és Nagykárolyból is érkeznek vendégeink.

Reményeink szerint még Szatmárnémetiből is fognak jönni középiskolás diákok és tanárok. Mintegy hatszáz diák fogja elmondani egyszerre a Kocsi-út az éjszakában című költeményt Jordán Tamás színművész irányítása alatt. Külön örömünkre szolgál, hogy a végéhez közeledik a színház felújítása, úgyhogy a váradi magyarság részéről egy szép gesztus lesz a nagy versmondás, mellyel mintegy köszöntjük a színház rövidesen bekövetkező újbóli megnyitását” – fogalmazott Tóth Márta.

A Nagy versmondás mintegy fél órát vesz majd igénybe, majd a közönség a filharmóniába vonul át, ahol Jordán Tamás és Szabó Tibor adják elő Otthonról haza című műsorukat. Rossz idő esetén a Nagy versmondás is a filharmónia előadótermében fog lezajlani. A belépés az összes felsorolt rendezvényre ingyenes.









 
(c) 2024 Ady Endre Líceum Nagyvárad

Valid XHTML 1.0 Transitional